Er zijn allerlei behandelvormen die ik in kan zetten om je te helpen.
Na het intakegesprek gaan we kijken wat het beste aansluit bij jouw hulpvraag. Ik maak gebruik van (deeltechnieken) van de volgende behandelvormen:
- EMDR
- Schematherapie
- Cognitieve gedragstherapie
- Mindfulness en meditatie (MBCT/MBSR)
- E-health
- Positieve psychologie
- ACT
EMDR is een behandelmethode die gebruikt wordt voor verwerking van traumatische gebeurtenissen. Ik bied behandelingen van enkelvoudige/ongecompliceerde trauma’s. Voor complexe posttraumatische stressklachten verwijs ik je naar
een specialistische GGZ behandelaar/instelling.
Voor meer info over EMDR: wat is emdr
Schematherapie is een behandelvorm die gebruikt kan worden bij “persoonlijkheidsproblemen”. Mensen kunnen last hebben van hardnekkige, terugkerende valkuilen, patronen of schema’s in het interpersoonlijk contact. Met behulp van schemavragenlijsten worden de schema’s die het meest op de voorgrond staan in beeld gebracht. Tijdens de behandeling zal gewerkt worden aan verandering van gedachten, gevoelens en gedrag met betrekking tot deze valkuilen. Meer info:(https://www.schematherapie.nl/schematherapie)
Aangezien ik kortdurend werk, doe ik geen volledige schematherapie, maar werk ik met elementen hiervan.
Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie. In deze behandeling krijg je zicht op je denkpatronen: je onderzoekt hoe je gedachten samenhangen met je gevoelens en gedrag. Vervolgens leer je hoe je gedachten die ongewenste gevoelens geven om kunt buigen naar gedachten die wél gewenste gevoelens met zich meebrengen.
Het doel van cognitieve gedragstherapie is het aanleren van helpende denkpatronen. Als mensen hun manier van denken veranderen, dan verandert ook hoe zij zich voelen. Er is veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van cognitieve gedragstherapie. Uit dat onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie effectief is bij het behandelen van bijvoorbeeld angsten en depressie.
Mindfulness en meditatie (MBCT/MBSR)
In het verleden heb ik een aantal keren een mindfulness training gegeven in een groep. Momenteel pas ik soms mindfulness technieken toe in de individuele behandeling. Er is dan echter geen sprake van een volledige 8-weekse training. Meer info: https://verenigingvoormindfulness.nl/mindfulness/info-over-mindfulness
E-health: ik heb een contract met Therapieland, een e-health platform dat allerlei internettherapiemodules heeft ontwikkeld. Ik kan je tijdens de behandeling uitnodigen voor een module zodat je ook thuis aan je klachten kunt werken en we dit tijdens de gesprekken kunnen evalueren.
Positieve psychologie is een relatief nieuwe stroming binnen de psychologie. De grondleggers van de positieve psychologie, Martin Seligman en Mihaly Csikszentmihalyi gaven aan dat het binnen de positieve psychologie over drie onderwerpen gaat: positieve ervaringen die mensen kunnen hebben, zoals geluk, hoop en liefde.
Filmpje: Positieve Psychologie in de praktijk
Prof. dr. Ernst Bohlmeijer is psycholoog en als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Twente. Hij is een van de pioniers op het vlak van positieve psychologie in Nederland. Over hoe je het beste uit jezelf kan halen - ook als je te maken hebt met lichamelijke of psychische klachten of lastige omstandigheden - schreef hij samen met Monique Hulsbergen al diverse boeken voor een algemeen publiek en professionals, zoals ”Dit is jouw leven”.
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van gedragstherapie en gaat over actie ondernemen die wordt geleid door je kernwaarden: dat je je gedraagt als het soort persoon dat je wil zijn. Waar wil je voor staan in het leven? Wat vind je diep van binnen echt belangrijk? Hoe wil je jezelf, anderen en de wereld om je heen behandelen? Hoe wil je dat mensen zich jou herinneren op je begrafenis?
ACT brengt je in contact met datgene wat er echt toe doet in het grote geheel: je diepste verlangen over hoe je je wil gedragen en wat je wil doen in de korte tijd dat je op deze planeet bent. Vervolgens laat je je door deze waarden leiden, motiveren en inspireren bij de dingen die je doet.
En het gaat over “mindful” of bewust handelen: acties die je met je volle bewustzijn onderneemt, terwijl je je openstelt voor de ervaring en echt deelneemt aan wat je ook aan het doen bent. Het doel van ACT is het vergroten van je vermogen om bewust en door waarden geleid te handelen (psychologische flexibiliteit).